HANDOPERATIONER

Alla operationer som vi utför på händer görs i lokalbedövning i en handblockad. Eftersom nålarna som vi använder är mycket tunna så känns inte sticken så mycket och bedövningen är inget man behöver oroa sig för.

Alla operationer i händerna utförs i blodtomhet, en blodtomhetsmanschett sätts nere runt handleden och blåses upp. Därmed hindrar man blodet från att komma ut i handen, kirurgen ser bättre vilket underlättar själva operationen. Efter operationen, räkna med att bli hämtad eller åk taxi, du skall inte köra hem själv.

Dagen efter operationen ringer vi från KaernanOrtopeden för att höra hur det har gått. Om de smärtstillande medicinerna fungerat bra, om bandaget lossnat, blött igenom eller behöver bytas.

Stygnen tas bort 2-3 veckor efter operationen hos oss eller distriktssköterskan. Sjukskrivningslängden varierar mellan olika operationer och vilket arbete man har.

Vid alla operationer svullnar handen och fingrarna, oftast lägger sig svullnaden efter några månader, det går att reglera detta om man har handen i högläge ovan hjärtat samt är aktiv med rörelse av fingrarna efter operationen.

Man måste tänka på att en operation alltid innebär en viss risk. Det kan bli en infektion eller annan komplikation som gör att handen inte blir bättre eller till och med sämre än den var innan operationen. Riskerna är små men man bör ha ordentliga besvär innan man bestämmer sig för en operation. 80-90% blir nöjda med operationen.