FÖRE/EFTER OPERATION

Här kan du som skall eller har opererats ladda ner informationsblad (se nedan på sidan) om hur du skall göra innan och efter din operation. För många som gör en större fotoperation innebär det en längre tids sjukskrivning samt några dagar av intensiv smärta och sängliggande. Vi vill informera dig om vad du själv kan göra för att underlätta efter operationen.

Operationer som medför smärta och sängliggande:
– Se till att du har mat hemma för några dagar.
– Om du bor själv, fråga vän eller släkting om de kan hjälpa dig de första dagarna.
– Förbered med böcker, filmer, tidningar eller annan underhållning nära sängen.

Om medicin
Man kan känna illamående av en del mediciner.  Mår man illa är det även bra med lättsmält mat hemma som youghurt eller soppa. Fråga din läkare innan operation om olika medicinalternativ.

Operationer som ger svullen fot efter operation
Om du har gips får du en specialsko för tiden du är gipsad. Därefter kan det vara bra att ha en mjuk sko, några storlekar större än vanligt.

Gymnastik

All motion är bra för kroppen och ökar blodcirkulationen. Fotgymnastik är viktigt och nödvändigt för rörligheten i foten. Här får du tips på några övningar du kan göra, helst varje dag. Passa på att göra övningarna t.ex. när du sitter framför tv:n. Promenader är också utmärkt gymnastik för fötterna. 

 

Rökning

För dem av våra patienter som röker vill vi starkt råda att ta en paus från rökningen innan operation. Det finns flera goda anledningar att göra ett rökstopp. När du röker får kroppens vävnader mindre syre, vilket gör att operationssåret läker långsammare än normalt. Det ökar risken för sårinfektion. Om du är rökfri åtta veckor före och håller upp lika lång tid efter operationen kan du halvera risken för komplikationer. Den rekommenderade tiden kan variera något. Fråga oss gärna inför en operation om du har fler frågor gällande just rökning innan operation.