FÖRE/EFTER Hallux Rigidus

Operationen har som mål att minska smärtan i stortåleden.

Din operation sker i lokalbedövning, vilket innebär att du får äta och dricka som vanligt innan ingreppet. Operationstiden varierar beroende på typ av operation, c:a 20-50 minuter och inkl. förberedelser c:a 1-2 timmar.

Sjukskrivningstid är c:a 6-8 veckor.

För att minska risken för infektioner i samband med ingreppet skall du tvätta dig med Descutan tvål (finns på apoteket) dagen innan samt på operationsdagens morgon. Smörj inte in foten efteråt.

Efter operationen får du ett stort förband. För att få plats med foten kommer du att behöva en specialsko/sandal som vi säljer till självkostnadspris. Denna sko kommer även att göra det lättare för dig att gå efter operationen.

Det är viktigt för oss att få veta om du före operation visar tecken på infektion, halsont eller har feber.

Om tiden inte passar v.g. ring omgående på: 042–24 27 70.

De första dagarna efter operationen skall du hålla foten högt för att minimera svullnad, blödning och därmed försämrad läkning. Förbandet skall sitta i tre veckor och avlägsnas i samband med att man tar bort stygnen. När vi gjort en steloperation sätter vi en smal gipsskena över stortån i ytterligare 3 veckor.

Första dygnen efter operationen kan du känna viss smärta, och därför har ett recept med smärtstillande tabletter mailats till apoteket. Detta kan du hämta ut på valfritt apotek och bör hämtas innan operationen.

Ta de första tabletterna minst 1 timme före operationen.

Dessa tabletter fortsätter du med efter operationen enligt ordinationen på receptet. Ytterligare information om just din operation får du vid ditt besök hos oss.